Suunnitteletko matkaa Pohjois-Karjalaan, aiotko muuttaa sinne tai hankkia sieltä mökin? Lue vinkkimme harrastusmahdollisuuksista ja vapaa-ajan vietosta Karjalassa. Vinkeistä hyötyvät myös ne, jotka asuvat Karjalassa ja miettivät, mitä kaikkea he voisivat kotiseudullaan tehdä.

Listasimme alle Pohjois-Karjalan tärkeimmät luontoelämykset, nähtävyydet ja museot sekä harrastusmahdollisuudet – hyvinvointipalveluita unohtamatta.

Luontoelämyksiä Pohjois-Karjalassa

Nautitko luonnossa liikkumisesta? Pohjois-Karjalaan suuntaaminen on silloin erittäin hyvä ajatus. Alueella voi harrastaa ulkoilua niin kesällä kuin talvellakin, ja Pohjois-Karjalassa on tärkeitä luontokohteita.

Pohjois-Karjalan komeimpiin luontokohteisiin kuuluu Koli, Pohjois-Karjalan korkein vaara. Se sijaitsee Pielisen rannalla, joten vaaralta aukeavat mieleenpainuvat näkymät. Koli onkin hyvä tukikohta niille, jotka vierailevat Pohjois-Karjalassa ensimmäistä kertaa. Sen alueella on hotelleja, vaellusreittejä ja muita palveluita.

Jos suunnittelet mökkeilyä Karjalassa, Kolin alue sopii erinomaisesti niille, jotka nauttivat luonnonläheisyydestä. Alueella on runsaasti vuokrattavia mökkejä. Niiden, jotka haluavat ostaa mökin Karjalasta, kannattaa tutustua myös muihin alueisiin – etenkin jos oma rauha houkuttelee. Lue mökkeilyyn liittyviä vinkkejä osoitteesta saaristomokit.fi.

Luontoelämyksistä kiinnostuneiden kannattaa vierailla myös Ruunaanpään koskilla. Hurjapäät kokeilevat siellä koskenlaskemista.

Lisäksi kaunis Patvinsuon kansallispuisto kuuluu ehdottomasti luonnonystävän kohteisiin Pohjois-Karjalassa. Kansallispuistossa on runsaasti erilaisia patikointireittejä. Osaan reiteistä kuuluu pitkospuita pitkin suoalueen yli kulkeminen. Patvinsuolla voi myös meloa ja uida. Se on siis erinomainen koko perheen kohde.

Museoita ja nähtävyyksiä Pohjois-Karjalassa

Luontoelämykset ovat jo yksinään hyvä syy suunnata Pohjois-Karjalaan, mutta seudulla on myös kiinnostavia museoita ja nähtävyyksiä. Pohjois-Karjalan keskeisimpiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi Bomban talo, Paaterin kirkko ja Joensuun tori.

Nurmeksessa sijaitseva vaikuttava Bomban talo on rakennettu perinteiseen karjalaiseen tyyliin ja se sijaitsee Pielisen rannalla. Siellä voi tutustua karjalaiseen kulttuuriin.

Paaterin kirkko Lieksassa on luontoon kauniisti istuva, näyttävä kirkko, jossa on käytetty paljon puuta. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Eva Ryynänen. Sen yhteydessä toimii galleriakahvila, jossa voi tutustua Ryynäsen puuveistoksiin.

Joensuun tori on myös hauska nähtävyys. Alueella on ollut tori jo 1800-luvun puolivälistä asti, ja se on edelleen eloisa kohtaamispaikka.

Museoiden ystävät suuntaavat esimerkiksi Pohjois-Karjalan museeon Hilmaan, Joensuun taidemuseo Onniin ja Kolin luontokeskus Ukkoon.

Hilmassa esitellään Pohjois-Karjalan historiaa ja perinteitä. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä. Se onkin erinomainen kohde niille, jotka haluavat tutustua tarkemmin Karjalan vaiheisiin ja rikkaaseen kulttuuriin.

Joensuun taidemuseo Onnissa esitellään monipuolisesti erilaista taidetta niin Suomesta kuin maailmaltakin. Museon oma kokoelma on myös monipuolinen: siihen kuuluu esimerkiksi taidetta Kiinasta, uskonnollista taidetta ja suomalaista nykytaidetta.

Kolin luontokeskus Ukko on omistettu Suomen tunnetuimmalle kansallismaisemalle, eli Kolin ja Pielisjärven maisemalle. Siellä kerrotaan myös itäsuomalaisesta vaaraluonnosta ja perinneympäristöistä.

Hyvinvointielämyksiä ja harrastusmahdollisuuksia Pohjois-Karjalassa

Pielisen alueella voi esimerkiksi golffata, ja Pohjois-Karjalassa voi myös käydä kalastamassa, tehdä retkiä moottorikelkalla tai mönkijällä, tai käydä ratsastamassa. Talvella on myös mahdollista kokea retki rekikoirien kanssa. Ukko-Kolin rinteillä voi talvella lasketella.

Hyvinvoinnista ja hemmottelusta kiinnostuneet vierailijat voivat puolestaan suunnata esimerkiksi kylpylään. Bomban talon vieressä olevassa hotellissa toimii hiljattain uusittu, monipuolinen kylpylä. Sen ikkunoista näkyy Pieliselle, ja siellä voi nauttia kolmen erilaisen saunan löylyistä. Bomban lisäksi alueella on myös muita kylpylöitä.

Pohjois-Karjalassa on myös hyvät mahdollisuudet rauhoittua luonnon ääreen ja hidastaa tahtia, ja siten edistää omaa hyvinvointia. Hyvinvointiin ja erilaisiin harrastuksiin liittyviä vinkkejä voi lukea lisää sivustolta niccanet.fi.

Pohjois-Karjalassa voi siis yhdistää koko perheen hauskanpidon, luonnossa liikkumisen, hyvinvointinautinnot sekä erilaiset huimat harrastukset.